Sposób na pyszną bitą śmietanę

Sposób na pyszną bitą śmietanę
24 Wrz
3:33

Bita śmietana jest popularnym dodatkiem do ciast i deserów. Wiele lokali gastronomicznych oferuje bitą śmietanę, jednak nie zawsze jest to produkt naturalny i wysokiej jakości, wynika to z problemu uzyskania i utrzymania świeżości takiego dodatku. Jest na to jednak prosty sposób, czyli syfon do bitej śmietany

Jak działa syfon do bitej śmietany?

Urządzenie to za pomocą nabojów wypełnionych podtlenkiem azotu (N2O) powoduje powstanie naturalnej, świeżej i trwałej bitej śmietany. Syfon taki jest niezwykle prosty w użyciu, do wnętrza wkłada się śmietanę (30%), zamyka pokrywkę syfonu, wstrząsa się, podłącza do odpowiedniego gniazda jednorazowy nabój wypełniony N20, który pod ciśnieniem „nasyci” zawartość syfonu, powodując spulchnienie śmietany i tworząc w jej wnętrzu miniaturowe bańki gazu, które odpowiadają za konsystencję bitej śmietany. Tak przygotowana bita śmietana przechowywana w lodówce może zachować świeżość do 14 dni, ponieważ podtlenek azotu ma, poza właściwościami spulchniającymi, także właściwości konserwujące. Jeden nabój zawiera zwykle 8g gazu, wystarcza to do ubicia około 0,5 litra śmietany.

Nie tylko śmietana

Syfon taki nadaje się do wielu innych substancji, można za jego pomocą przygotować słodkie i kwaśne musy owocowe, kremy, lekkie, piankowe desery, daje to duże możliwości wykorzystania w lokalu. Do samej śmietany można dodawać składniki płynne, takie jak syropy owocowe, czekolada, kawa, kremy czy jogurty. Należy jedynie pamiętać, że nie mogą znajdować się w nich substancje nierozpuszczalne, czyli na przykład ciała stałe, kawałki czekolady, ziarenka kawy, kawałki owoców. Więc możliwości są niemal nieograniczone i zależą wyłącznie od kreatywności i bogactwa znanych przepisów.

Dlaczego warto zakupić syfon do bitej śmietany?

Z powodu dużej konkurencji i stopniowego podnoszenia standardów na rynku gastronomicznym z roku na rok zwiększają się wymagania klientów w stosunku do jakości serwowanych w lokalach potraw, napojów i deserów. Podawanie „sklepowej” bitej śmietany będzie przez nich na pewno odebrane niezbyt pozytywnie. Z tego powodu nawet małe lokale w rodzaju budek z przekąskami czy foodtrucków powinny mieć w swoim asortymencie świeżą bitą śmietanę stworzoną z prawdziwej śmietany na miejscu. Koszt takiego urządzenia jest niewielki, a jego zastosowanie pozwoli znacząco podnieść zadowolenie konsumentów, jakość usługi i zyskać dobrą opinię, co, jak wie każdy właściciel zakładu gastronomicznego, jest rzeczą niezwykle ważną. Szerokie możliwości zastosowania syfonu do bitej śmietany powodują także, że pozwala on poszerzyć menu o inne produkty, a więc wyróżnić się na tle konkurencji kreatywnymi deserami i napojami. Wszystko to powoduje, że syfon taki będzie przydatny zarówno w małym lokalu, jak i w dużej restauracji.

Inspirowane: Tanake.com.pl – meble ze stali nierdzewnej

« »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *