Piec do zadań specjalnych

Piec do zadań specjalnych
29 Paź
4:13

W każdej kuchni centralne miejsce zajmuje piec. Nieważne, czy jest to kuchnia w domu, w restauracji, czy w zakładzie żywienia zbiorowego, na piecu nie powinniśmy oszczędzać. Szczególnie w kuchniach profesjonalnych istotnym staje się zainwestowanie w dobry, nowoczesny sprzęt i urządzenia, w tym w piec konwekcyjno-parowy.

Czym jest i jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Piec konwekcyjno-parowy został stworzony z myślą o gastronomii i w niej głównie znajduje zastosowanie. Małe modele świetnie nadają się na stoiska piekarnicze w supermarkecie lub na stacji benzynowej, a duże w hotelowych kuchniach, restauracjach czy w szpitalach. Zwykle wykonane są z wysokiej jakości nierdzewnej blachy i sterowane za pomocą pokręteł, przycisków lub panelu kontrolnego.

Działanie pieca konwekcyjno-parowy polega na wtłaczaniu do komory pieca poprzez wentylatory gorącego powietrza, które rozchodzi się w poziomie, a następnie przechodzi przez filtry czyszczące i ponownie trafia do wentylatorów. Poziomy ruch oczyszczonego powietrza zapewnia utrzymanie równomiernej temperatury w komorze pieca. Dodatkowo do komory trafia para wodna, skracając czas obróbki termicznej oraz zapobiegając utracie wody przez potrawy. Para wodna może być wytwarzana bezpośrednio we wnętrzu pieca lub w wytwornicy pary, zamontowanej przy piecu.

Do czego możemy używać pieca?

Piec konwekcyjno-parowy z powodzeniem zastąpi nam kilka innych urządzeń. Można w nim nie tylko piec, ale też grillować, gotować w wodzie i na parze, blanszować, smażyć oraz rozmrażać produkty. Z powodzeniem przygotujemy w nim potrawy mięsne, upieczemy chleb, ciasto lub śniadanie. Na dodatek nie musimy kontrolować przygotowywanego posiłku. Wystarczy jedynie wcześniej ustawić parametry dla potrawy, odpowiednią temperaturę, czas, wilgotność lub wybrać jednym przyciskiem właściwy program, a piec sam zadba o resztę.

Zalety pieca konwekcyjno-parowego

Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie posiadające wiele zalet. Możemy nim zastąpić kilka innych urządzeń. Nie zajmuje dużej powierzchni, a w razie potrzeby można ustawiać na sobie kilka takich pieców.
Potrawy przygotowywane w piecu z cyrkulacją gorącego powietrza potrzebują mniej czasu na przygotowanie, a dzięki działaniu pary wodnej, potrawy nie wysychają. Dania nie wymagają używania dużych ilości tłuszczu, wystarczy przed włożeniem do pieca spryskać je lekko, by zachować walory smakowe.
Jakość i smak potraw to nie jedyne zalety tego pieca. Dzięki zastosowanej technologii możemy zaoszczędzić energię, wodę i czas. Oszczędzamy również na wymianie urządzeń gastronomicznych, gdyż odpowiednio użytkowany i konserwowany piec konwekcyjno-parowy jest niemal bezawaryjny, dzięki czemu zyskujemy urządzenie na lata.

Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie proste w obsłudze, energooszczędne, wydajne i pozwalające osiągnąć wysoką jakość przygotowywanych potraw. Jeżeli dodamy do wszystkich zalet oszczędność czasu przygotowywanych posiłków, to wydaje się, że znaleźliśmy spełnienie marzeń każdego kucharza.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

«

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *