Zmywarka przemysłowa, czyli podstawowe wyposażenie każdego punktu gastronomicznego

Zmywarka przemysłowa, czyli podstawowe wyposażenie każdego punktu gastronomicznego
22 Mar
1:21

Każda prężnie rozwijająca się restauracja, bistro, a nawet bar szybkiej obsługi musi dysponować odpowiednio wyposażoną kuchnią. Zastosowanie niektórych urządzeń pozwala znacznie zmniejszyć wydatki ponoszone przez właściciela oraz umożliwia redukcję obowiązków pracowników. Bez wątpienia, w każdym punkcie żywienia zbiorowego, powinna znajdować się zmywarka przemysłowa. Sprzęt dobrany adekwatnie do rodzaju prowadzonej działalności pozwala spełnić wymagania sanepidu co do bezpieczeństwa i higieny pracy. Ponadto zmywarka gastronomiczna jest znacznie wydajniejsza niż zmywarka domowa bądź zmywanie ręczne.

Dlaczego warto kupić zmywarkę gastronomiczną do swojej restauracji?

Właściciele restauracji wybierają praktyczne rozwiązania, które szybko zaczynają się zwracać. Zmywarka przemysłowa skraca czas pracy i ogranicza obowiązki pracowników do zapakowania, zaprogramowania oraz wypakowania zawartości zmywarki. Zastosowanie zmywarki gastronomicznej umożliwia więc zmniejszenie liczby etatów.

Zmywarka przemysłowa jest źródłem oszczędności wody oraz energii elektrycznej. Sprzęt tego rodzaju w trakcie pracy kilkukrotnie wykorzystuje pobraną wodę, która poddawana jest ciągłej filtracji. Podgrzewanie wody w urządzeniu oraz całość jego pracy pochłania mniejszą ilość energii niż ma to miejsce w przypadku ręcznego mycia naczyń. Zmywarka przemysłowa posiada odpowiednio zaprogramowane wykorzystanie środków myjących. Zamontowane podajniki bardzo precyzyjnie wykorzystują bowiem płyny i kapsułki czyszczące. Ponadto pracownicy nie są narażeni na podrażnienie skóry detergentami i substancjami chemicznymi. Wykorzystanie zmywarki stanowi bezpośrednią ochronę dla brudnych naczyń, gdyż w trakcie ręcznego mycia wiele z nich ulega uszkodzeniu. Dużą zaletą zmywarki przemysłowej jest również możliwość wyparzania mytych naczyń w temperaturze 90°C, co pozwala skutecznie zwalczać wszelkie mikroorganizmy.

Dlaczego nie należy wykorzystywać zmywarki domowej w restauracji?

Właściciele punktów gastronomicznych, którzy decydują się na zakup zmywarki domowej, bardzo szybko dostrzegają negatywne skutki swojego wyboru. Zmywarka gastronomiczna, w przeciwieństwie do domowej, dostosowana jest bowiem do pracy ciągłej, a środki czystości dozowane są automatycznie. Sprzęt dedykowany gastronomii posiada również skrócony cyklu czasu pracy i pozwala na umycie większej ilości naczyń.

« »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *