Szafa chłodnicza – właściwości i zastosowanie

Szafa chłodnicza – właściwości i zastosowanie
16 Kwi
12:49

Zapewne każdy z nas zdaje sobie sprawę, jak ważny jest sposób przechowywania artykułów spożywczych, szczególnie tych z krótką datą przydatności do spożycia, jak wędliny, mięso, nabiał czy sery, ale również napoje, warzywa i wyroby cukiernicze. Niemal wszystkie gospodarstwa domowe wyposażone są w odpowiedni sprzęt chłodniczy, który skutecznie zapobiega marnowaniu żywności. Podobnie sprawa wygląda w handlu i gastronomii. Jednak w tym przypadku ilość artykułów, które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze, jest znacznie większa. Czasami istnieje też potrzeba, by je estetycznie wyeksponować. Jakie właściwości i zastosowanie ma zatem szafa chłodnicza?

Czym jest szafa chłodnicza?

Szafa chłodnicza to po prostu większa, bardziej zmodyfikowana i profesjonalna wersja klasycznej lodówki. Korzystają z niej głównie lokale gastronomiczne, sklepy lub cukiernie. Jest to urządzenie, które zawiera wewnętrzny lub zewnętrzny agregat oraz specjalny system ustalania właściwej temperatury. Pobiera on ciepło z produktów umieszczonych w chłodziarce, skrapla je pod wpływem wysokiego ciśnienia, a następnie odprowadza wodę na zewnątrz. Jest to niezwykle ważne w przypadku żywności, ponieważ system zabezpiecza ją przed utratą świeżości i walorów smakowych oraz wydłuża przydatność do spożycia poszczególnych produktów.

Szafa chłodnicza – koszt zakupy i rodzaje urządzeń

Na rynku znajdziemy bardzo szeroki wybór szaf chłodniczych. Dostępne są szafy o małej lub dużej pojemności, jednodrzwiowe czy dwudrzwiowe. Niektóre z nich przyjmują formę tzw. witryny ekspozycyjnej, która doskonale sprawdzi się chociażby w cukierniach, w których odpowiednie zaprezentowanie produktu odgrywa kluczową rolę. Dzięki szafie chłodniczej z przeszklonymi drzwiami, ciasta i desery będą wyglądały świeżo i apetycznie oraz nie ulegną szybkiemu zepsuciu. Ceny szaf chłodniczych wahają się od kilkuset złotych za klasyczny, niewielki model do nawet kilku tysięcy, za urządzenie o większej mocy wykonane ze stali nierdzewnej.

Odpowiednio dobrana szafa chłodnicza to jeden z najważniejszych elementów każdego punktu gastronomicznego. Urządzenie nie tylko przedłuża trwałość artykułów spożywczych, ale może być również wizytówką lokalu i jego centralnym punktem, który przyciąga uwagę klientów. Profesjonalna szafa chłodnicza jest więc gwarancją jakości, niezawodności i oszczędności.

Źródło: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

«

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *